Ledger - Crypto Beginners Pack

Kryptovaluuttojen säilytys

Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja “holdaava” eli säilyttävä henkilö tarvitsee omaisuudelleen kryptolompakon, jossa säilyttää kryptovaluuttavaroja. Tätä voi ajatella pankkitilin näkökulmasta, eli rahavarat on aina oltava jollain tietyllä pankkitilillä. Kryptovaluuttojen säilytystä varten on monta erilaista tapaa käyttäjän tarpeista riippuen. Kryptolompakon valinta on olennainen ensiaskel kryptovaluuttoihin sijoittaneille. Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia kryptolompakkovaihtoehtoja ja niiden ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia. 

Kryptovaluuttasäilytykseen soveltuvat lompakot voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: online-, hardware- ja paperi lompakot. Näistä lompakoista on luonnollisesti tarjolla useampia vaihtoehtoja vaikka kaikki näistä soveltuu samaan tarkoitukseen eli “holdaamiseen”.

virtuaalivaluutta kryptolompakko
Legder virtuaalivaluutta säilyttämiseen tarkoitettu kryptolompakko

Kryptovaluuttapörssit lompakkona

Kun ostat Bitcoinia, Litecoinia, Ethereumia, XRP:tä tai vaikkapa Dogecoinia, kaikki nämä ostot tapahtuvat yleisesti ottaen kryptovaluuttapörsseissä eli kauppapaikoissa, näitä ovat muun muuassa eToro, Plus500, Binance, Coinbase yms. Saatuaan haluamaansa kryptovaluutta hankinnan, voi niihin sijoittanut henkilö päättää pitää ostamansa varat säilössä siinä pörssissä mistä ne on ostettu. Tämä on kätevä tapa säilöä kryptovaluuttaa jos haluaa treidata eli vaihtaa niitä muihin kryptovaluuttoihin tai fiat rahaan eli euroihin tai muuhun tavalliseen rahavaluuttaan esimerkiksi euroihin tai dollareihin. Tämä takaa sen, että voi reagoida nopeasti kurssimuutoksiin, sillä kryptovaluutat sijoituksena ovat todella volatiilisia eli niiden kurssit vaihtelevat nopeasti. Kryptovaluuttapörsseissä varojen säilyttämistä ei kuitenkaan suositella niiden pitkäaikaseen säilyttämiseen vaan siihen on olemassa luotettavampia tapoja kuten hardware kryptolompakko. Toisaalta tämä tapa on omalla tavalla kätevä koska silloin sinun ei tarvi joka siirtoa varten kaivaa esiin yksityisiä avaimiasi, jonka takana kryptovaluutta on. 

Hardware-lompakot

Yksi turvallisimpia tapoja säilyttää kryptovaluutta varojasi on hardware kryptolompako. Näissä lompakoissa voi sijoittajalla olla käytössään pelkästään pala paperia, jolle voidaan kirjoittaa muistiin private key eli yksityinen avain, jolla saa käyttöönsä hardware-lompakossa olevat varat. Tämän lisäksi paperissa tulee olla bitcoin osoite lohkoketjussa, joka toimii lompakon identifioinnissa. Tämä paperilompakoksi kutsuttu hardware-lompakko on yksi vanhimmista tavoista säilyttää bitcoinia. 

Nykypäivänä pelkän paperilompakon katsotaan olevan hieman vanhanaikainen tapa kryptovaluutta säilyttämiseen koska markkinoilla on laitteita kuten Ledgerin valmistamat huippu turvalliset, edulliset varsinaiset hardware-lompakot.

Ledger Nano X ja Ledger Nano S

Ledger laitteet ovat ranskalaisen Ledger yhtiön valmistamia erittäin suosittuja ja arvostettuja kryptovaluuttalompakoita. Kyseessä on tietokoneen muistitikun näköinen hardware-lompakko, joka tarkoittaa sitä että tässäkin laitteessa yksityiset avaimet säilytetään poissa verkosta eli fyysisesti kuten edellä mainitussa paperilompakossa. Ledger on osoittautunut turvalliseksi tavaksi säilyttää kryptovaluutta varoja ja se myös kattaa suuren osan kaikista maailman suosituimmista kryptovaluutoista joita voit sillä säilöä. 

Osta Ledger kotiinkuljetettuna tästä

Online-kryptolompakko

Jos haetaan helppoa käytettävyyttä, online-lompakot ovat siinä edellä. Nämä tarkoittavat yleisesti verkossa olevia kryptolompakko säilytyspaikkoja, joita voi olla esimerkiksi kännykkään tai tietokoneelle ladattava äppi tai sovellus, jossa kryptovaluuttoja säilytetään. Online-kryptolompakko vaihtoehtoja on lukuisia mutta tunnetuimpia ja laajimmin käytetyitä ovat Bluewallet, Mycelium ja Trust, jotka kaikki ovat helppokäyttöisiä kännykkään ladattavia sovelluksia. Näitä sovelluksia voi suosia varsinkin silloin jos kyseessä ei ole suuria määriä kryptovaluuttaa, jota haluat säilöä. Online-lompakot takaavat nopeat siirrot lompakosta toiseen sekä varojen helpon seuraamisen omasta kännykästä tai tietokoneelta. Erilaisia lompakko sovelluksia voi asentaa niin iOS kuin Android puhelimiin. 

Kuten muissakin lompakko tyypeissä sinun tulee kirjoittaa muistiin oma yksityinen avain, jonka sovellus sinulle asennushetkellä antaa. Tämä takaa sen, että vaikka laitteesi katoaisi tai varastettaisiin on sinulla mahdollisuus asentaa käyttämäsi sovellus uuteen laitteeseen sekä palauttaa yksityisellä avaimellasi takaisin itsellesi.

Huijareita on kryptovaluutta maailmassa paljon, joten kryptolompakko valinta on tärkeässä roolissa kryptovaluuttoihin sijoittaessa. Varsinkin online-lompakoita valitessa tulee käyttäjän olla varuillaan ja tietoinen siitä mistä sovellus on ladattu ja että yksityiset avaimet pysyvät yksityisenä tietona.

Ledger - Crypto Beginners Pack