Bitcoin – kattava aloittelijan opas

Bitcoin on ylivoimaisesti maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluutta, joka on saanut mediasta paljon palstatilaa etenkin vuoden 2021 positiivisen kurssikehityksen ansiosta. Lohkoketjuteknologiaan perustuva Bitcoin toimii hajautetusti tuhansien tietokoneiden muodostamassa verkossa.
Tästä oppaasta löydät kattavasti yleistä tietoa Bitcoinista, kuten miten ostaa Bitcoinia. Paketin luettuasi osta kryptoja turvallisesti suosittelemistamme kauppapaikoista, joten Bitcoinin ostaminen tulee paljon luontevampaa!

miten ostaa bitcoinia osta kryptoja Bitcoinin ostaminen
Bitcoin on ollut jo vuosia markkinoiden johtava kryptovaluutta

 

Mikä on Bitcoin – historian lyhyt oppimäärä

Bitcoinin sekä sen taustalla toimivan lohkoketjuteknologian loi tuntematon Satoshi Nakamoto -niminen henkilö vuoden 2008 lopulla. Julkiseksi valuutta tuli vuoden 2009 alussa, mikä tekee Bitcoinista vanhimman edelleen käytössä olevan kryptovaluutan. Bitcoin syntyi keskuspankkien finanssikriisin raunioilla, minkä ansiosta uudenlaiselle valuuttajärjestelmälle oli tuohon maailmanaikaan kysyntää. Kyseisen valuutan ydin on avoimeen lähdekoodiin perustuva lohkoketju, joka ei ole valtioiden tai rahoituslaitosten hallittavissa. Tästä syystä Bitcoin kiinnostaa ihmisiä aina sitä enemmän, mitä enemmän luottamus talousjärjestelmään ja nykyisen talouden sääntelijöihin horjuu.

Valuutan kehittänyt Satoshi Nakamoto ei ole koskaan esiintynyt julkisuudessa. Vuosien varrella on spekuloitu, onko kyseessä oikea yksittäinen henkilö vai mahdollisesti useamman henkilön ryhmä. Nakamoto toimi Bitcoinin parissa vielä muutaman vuoden julkaisun jälkeen. Viime vuosina Nakamotosta ei ole enää kuultu, eivätkä hänen omistamansa miljoona Bitcoin-kolikkoa ole liikkuneet säilytyspaikastaan. Tämä on herättänyt epäilyksiä siitä, onko Nakamoto enää edes hengissä.

Ensimmäisinä vuosinaan Bitcoin ei ottanut tuulta alleen muuta kuin alan harrastajien ja kehittäjien keskuudessa. Vuonna 2011 perustettu Silk Road vauhditti Bitcoinin maineen leviämistä, sillä valuuttaa käytettiin laajalti maksuvälineenä huumekaupassa. Suuren kansan tietoisuuteen Bitcoin on noussut 2020-luvulle tultaessa. Vuonna 2017 kryptovaluutoissa nähtiin huomattavaa kurssinousua, jota seurasi muutaman kuukauden kuluessa hintojen romahtaminen. Uudelleen kurssit lähtivät nousuun vuoden 2020 lopulla, minkä ansiosta sinäkin saatat tällä hetkellä pohtia, kannattaako osta kryptoja vai ei, Bitcoinin ostaminen on kuitenkin pitänyt pintansa kryptovaluutta myllerryksessä. Moni miettiikin, että miten ostaa Bitcoinia? Nykyään Bitcoinin ostaminen on tehty erittäin helpoksi.

Lohkoketju on Bitcoinin ydin

Ymmärtääksesi Bitcoinin toimintaa on ymmärrettävä lohkoketjun toiminta. Bitcoin on samaan aikaan sekä maksujärjestelmä että valuutta, jonka runkona on avoimeen lähdekoodiin perustuva lohkoketju. Tämä hajautetusti ylläpidetty ketju on ikään kuin Bitcoinin kirjanpitoa. Lohkoketjuun tallennetaan tiedot tehdyistä transaktioista samaan tapaan, kuin tavallisella valuutalla maksettaessa tiedot tallennetaan rahoituslaitoksen taustajärjestelmään.
Bitcoin eroaa perinteisistä fiat-valuutoista nimenomaan hajautuksensa ansiosta. Tavallisesti taloutta hallitsevat valtiot ja pankit tallentavat kaiken tiedon keskitetysti omaan tietokantaansa. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että tieto ja sen suojelu ovat vain yhden tahon hallittavissa ja vastuulla. Mikäli pankki haluaa pyyhkiä tietokannastaan jotakin pois, on se teoriassa mahdollista.

Bitcoinin lohkoketjua ei hallitse mikään yksittäinen taho. Lohkot ovat tallennettu useille tuhansille eri palvelimille ympäri maailman. Kuka tahansa voi liittyä osaksi tätä hajautettua tietojärjestelmää, mutta kukaan yksin ei voi tehdä muutoksia tietokantaan. Tämän ansiosta yksittäinen taho ei voi väärinkäyttää Bitcoinia.
Samalla hajautettu tuhansien palvelimien tietokanta turvaa Bitcoinin olemassaoloa ja ”kirjanpidon” säilymistä, sillä laajalle hajautettua järjestelmää ei ole mahdollista tuhota kerralla. Vaikka palvelukoneita syystä tai toisesta tuhottaisiin, jatkaisi Bitcoin toimintaansa täysin normaalisti.

Bitcoin louhinta – mitä se tarkoittaa?

Niin sanotuilla louhijoilla on Bitcoinin toiminnassa hyvin oleellinen rooli. Louhinnalla on kaksi merkittävää tarkoitusta – ylläpitää Bitcoin-verkkoa sekä luoda uusia Bitcoin-kolikoita. Bitcoinin koodiin on kirjattu 21 miljoonaa kolikkoa, ja näitä kolikoita louhitaan niin kauan, kunnes maksimimäärä on saavutettu ja kaikki kolikot tuotu markkinoille. Bitcoinia louhimalla markkinoille tulee enemmän mahdollisuuksia osta kryptoja, joten Bitcoinin ostaminen helpottuu.
Louhinta suoritetaan siihen tarkoitettujen tehokkaiden tietokoneiden välityksellä. Käytännössä louhiminen tarkoittaa vaikeiden matemaattisten yhtälöiden ratkaisua – lukematon määrä koneita yrittää ratkaista annettua tehtävää, ja oikeaan osunut saa luotavakseen seuraavan lohkon ketjuun. Uuteen lohkoon kirjataan tiedot tehdyistä transaktioista, eli Bitcoinin käyttäjien siirtäessä valuuttaa osoitteesta toiseen. Näin luodaan Bitcoin-kirjanpito.
Louhiminen tehokkailla tietokoneilla on korkean sähkönkulutuksen vuoksi kallista. Louhijoille tarjotaan jokaisesta uudesta luodusta lohkosta palkinnoksi Bitcoineja. Tämän lisäksi louhijat saavat Bitcoin-transaktioista perittävät siirtomaksut omien kulujensa kattamiseksi. Louhijoiden olemassaolo on välttämätöntä, sillä ilman tätä työtä Bitcoin-verkko lopettaisi toimintansa, eikä Bitcoinin ostaminen olisi enää mahdollista.

Miten ostaa bitcoinia osta kryptoja Bitcoin ostaminen
Mites ostaa Bitcoineja? Bitcoinin arvo on noussut hurjasti viime vuosina.

Bitcoinin arvonmuodostus

Suositeltavaa on, että osta kryptoja netistä vasta sitten, kun olet ymmärtänyt Bitcoinin perusteet ja mihin kyseisen valuutan arvo perustuu. Bitcoinin arvonmuodostus herättää ihmisissä paljon kummastusta ja epäilyjä – Bitcoin ei varsinaisesti tuota mitään, joten miksi sillä on minkäänlaista arvoa sekä kannattaako Bitcoinin ostaminen? Erityisen paljon tämä aihe puhuttaa, kun Bitcoinin arvo huitelee useissa kymmenissä tuhansissa dollareissa.
Arvoa on hankala määritellä, sillä kyseessä on vielä hyvin tuore instrumentti. Toiset ajattelevat Bitcoinin tulevaisuuden maksuvaluuttana ja antavat sille tästä syystä arvoa. Osa taas näkee arvoa Bitcoinille maksujärjestelmänä. Kolmas ryhmä kokee Bitcoinin kullan korvikkeena ja arvonsäilyttäjänä. Arvonmuodostukselle on siis paljon erilaisia lähtökohtia, eikä mikään näistä ole sen enempää oikea tai väärä.

Yksi tärkeimmistä seikoista Bitcoinin arvonmuodostuksessa on ns. ”digitaalinen niukkuus”, minkä ansiosta osa sijoittajista ajattelee Bitcoinia digitaalisena kultana ja varallisuusluokkana inflaatiota vastaan. Bitcoinin lähdekoodiin on ennalta määritetty kolikoiden lopullinen lukumäärä. Kun kaikki 21 miljoonaa Bitcoin-kolikkoa on lopulta louhittu, ei valuuttaa tule enää koskaan lisää. Tämä on huomattava ero tavallisiin valuuttoihin verrattuna – esimerkiksi dollari ja euro menettävät jatkuvasti arvoaan, sillä valuuttoja painetaan keskuspankkien toimesta lähes loputtomasti lisää. Bitcoinille näin ei voi käydä, sillä valuutan määrä ei tule kasvamaan määräänsä suuremmaksi.

Miten ostaa Bitcoinia

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat yhä yleisempi sijoituskohde tavallisten sijoituskohteiden, kuten pörssiosakkeiden ja hyödykkeiden rinnalla. Sijoittaminen on hyvin helppoa – osta kryptoja turvallisesti muutamalla klikkauksella ja pidä peukalot pystyssä arvonnousun puolesta!
Nykypäivänä markkinoilla on lukuisia erilaisia keinoja ostaa kryptovaluuttoja. Yksi suosituimmista palveluista on eToro, johon suomalaiset voivat rekisteröityä helposti muutamalla klikkauksella. Plus500 on niin ikään helppokäyttöinen ja turvallinen palvelu, josta Bitcoinin ostaminen käy kätevästi.

Käytännöt vaihtelevat palvelukohtaisesti, mutta miten ostaa Bitcoinia käytännössä?
1. Rekisteröi valitsemaasi kauppapaikkaan käyttäjätili (esim. eToro, Plus500, StormGain)
2. Talleta tilillesi euroja tai dollareita (pankkisiirto, maksukortit)
3. Osta kryptoja palvelusta käyttäen tallettamaasi valuuttaa

Prosessi on siis hyvin yksinkertainen. Palvelusta riippuen voit joko säilyttää ostamiasi Bitcoineja kaupankäyntialustassa, jolloin palveluntarjoaja varastoi omistamasi Bitcoinit puolestasi. Muun muassa eToro toimii näin.
Kaupankäyntialustasta riippuen voit myös siirtää omistamasi valuutat erilliseen lompakkoon. Lompakosta käsin puolestaan voit siirtää Bitcoineja ulkopuolisiin Bitcoin-osoitteisiin, eli toisin sanoen voit tehdä transaktioita omistamillasi valuutoilla.
Käyttötarkoituksesta riippuen kannattaa aina punnita huolellisesti, mikä säilytystapa soveltuu tarkoituksiisi parhaiten. Mikäli et aio tehdä Bitcoin-maksuja ja sijoituksesi on lyhytaikainen, on valuuttavarantojen säilyttäminen kauppapaikassa hyvä vaihtoehto. Bitcoin-siirtojen tekemiseksi lompakko on välttämätön, ja suurempien sekä pitkäaikaisten omistusten kohdalla on suositeltavaa harkita fyysistä kryptovaluuttalompakkoa.

Miten ostaa bitcoinia osta kryptoja Bitcoin ostaminen
Bitcoin ostaminen on yleistynyt todella paljon viime vuosina.

Yhteenveto

Bitcoin on ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Nopean kurssikehityksen ansiosta Bitcoiniin sijoittaminen kiinnostaa yhä useampia, etenkin kun voit osta kryptoja nopeasti ja turvallisesti. Osalle pitkäaikaisista sijoittajista Bitcoin on ollut todellinen kultakaivos, sillä vuosien aikana valuutan arvo on kasvanut tuhansia ja taas tuhansia prosentteja.
Bitcoin-sijoittamisessa on aina tärkeää huomioida, että kyseessä on todella korkean volatiliteetin sijoitusinstrumentti. Kurssi saattaa vaihdella päivittäin useita tuhansia euroja ilman pätevää syytä. Usein kurssi myös käyttäytyy ennustusten vastaisesti, joskin pitkällä aikavälillä Bitcoinin hintakehitystä on onnistuttu ennustamaan melko onnistuneesti.
Kryptovaluutat ovat tulleet markkinoille jäädäkseen, eikä niitä voida nykyisen järkälemäisen markkina-arvon vuoksi enää lokeroida pienen vähemmistön ”harrastukseksi”. Tulevien vuosien aikana kryptovaluutat Bitcoinin johdolla tulevat näkymään päivittäisessä arjessa yhä enemmän, joten Bitcoinin ostaminen saattaa yleistyä. Tästä syystä Bitcoin voi etenkin pitkäaikaisena sijoituksena olla tuottopotentiaalin puolesta vertaansa vailla. Muista kuitenkin aina tehdä huolellinen taustatyö ja osta kryptoja vasta sitten, kun ymmärrät potentiaalin lisäksi myös niiden riskit!

Ledger - Crypto Beginners Pack
Alec_Crypto_FI
Alec_Crypto_FI