Africrypt ja 69 000 Bitcoinin huijaus

 

Etelä-Afrikkalainen kryptopörssi Africrypt on paljastumassa huijaukseksi. Kaksi eteläafrikkalaista veljestä ovat kadonneet, mukanaan 3 miljardin arvosta bitcoinia omistamastaan kryptovaluutta-pörssistä. Tämä on suurin Bitcoin huijaus viimeaikoina.

Bitcoin huijaus
Bitcoin huijaus

Sijoittajien palkkaama Kapkaupunkilainen lakifirma vahvistaa, ettei veljeksiä ole tavoitettu asiaan liittyen ja on ilmoittanut asiasta Hawksille, kansallisen poliisin erikoisyksikölle. Kryptopörssejä on myös maailmanlaajuisesti varoitettu mikäli kyseisiä kryptovaluutoita yritetään muuttaa rahaksi.

Bitcoinin arvonnousun jälkeen kuluneena vuotena noin 69 000 kolikon katoaminen tarkottaisi arvoltaan noin. 3 miljardin tappioita ja olisi maailman suurin euromääräinen Bitcoin huijaus kryptovaluuttojen maailmassa. Tämä tapahtuma voi vauhdittaa sääntelyviranomaisten pyrkimyksiä määrätä markkinoita kasvavien petostapausten keskellä. 

Ensimmäiset merkit ongelmista tulivat huhtikuussa 2021, jolloin Bitcoinin kurssi lähenteli huippuaan. Africryptin operatiivinen johtaja Ameer Cajee, veljeksistä vanhempi ilmoitti kryptopörssin asiakkaille yrityksen olevan hakkeroinnin uhri. Hän pyysi olemaan ilmoittamatta tapahtumasta asianajajille ja viranomaisille, sillä se saattaisi hidastaa kadonneiden varojen takaisinperintää.

Eräät skeptiset sijoittajat tekivät ilmoituksen asianajajatoimisto Hanekomiin, jossa erillinen työryhmä aloitti selvitystoiminnan Africryptiä vastaan. ” Olimme välittömästi epäileviä, sillä ilmoituksessa kehoitettiin olemaan ryhtymättä oikeustoimiin” Hanekomin asianajajat kertovat vastauksena heille sähköpostitse lähetettyihin kysymyksiin. “Africrypt-työntekijät menettivät pääsyn taustajärjestelmiin seitsemän päivää ennen väitettyä hakkerointia.”

Asianajajatoimiston tutkimuksissa havaittiin, että Africryptiin yhdistetyt varat siirrettiin sen eteläafrikkalaisilta tileiltä ja asiakaslompakoista, ja kolikot menivät eräänlaisten kryptovaluutta-sekoittimien läpi eteenpäin tai suurempiin Bitcoin pooleihin, joka teki niistä käytännössä jäljittämättömiä.

Cajeen matkapuhelinnumeroon soitetut puhelut ohjatautuu välittömästi vastaajaan. Hän ja hänen veljensä, Raees, 20, perustivat Africryptin vuonna 2019, ja se tarjosi puskurituotot sijoittajille. Raeesille soitetut puhelut menivät myös suoraan vastaajaan. Yhtiön verkkosivusto on poissa käytöstä.

Vaikka Etelä-Afrikan finanssialan viranomaiset tutkivat Africanryptia, virallisen tutkimuksen aloittaminen on tällä hetkellä kiellettyä, koska kryptovaluuttavaroja ei pidetä laillisesti rahoitustuotteina sääntelyviranomaisen valvontaviranomaisen Brandon Tophamin mukaan. Poliisi ei ole vielä vastannut kommentointipyyntöön.

Ikävä kylä tämänkaltainen Bitcoin huijaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavan kaltaisia huijauksia esiintyy kryptomarkkinoilla valitettavan usein. Siksi on erittäin tärkeää valita kauppapaikaksi luotettava sivusto, kuten eToro, SturmGain tai Libertex.

Tästä pääset kätevästi vierailemaan suoraan heidän sivuillaan:
eToro suomeksi
SturmGain englanniksi
Libertex englanniksi